Ce abilități de viață dezvoltă subiectele de la Evaluarea Națională Subiectul II – Scrierea

Formă triunghiulară bej
Cerc gri plin
Cerc alb pe fond negru
Scriere examen în clasă

Ca și subiectele de literatură și de gramatică, cele de scriere contribuie și ele la dezvoltarea de abilități de viață în rândul adolescenților.

Creativitatea 

Scrierea creativă – nota de jurnal, compunerea – stimulează imaginația și inventivitatea, permițând adolescenților să exploreze și să exprime idei noi într-un mod personal și original.

Organizarea ideilor

Când rezolvă exercițiul II și urmează structura cerinței urmărind elementele ce sunt punctate în barem, adolescenții își dezvoltă abilități de planificare și structurare a unui text, ceea ce le îmbunătățește capacitatea de a organiza gânduri și informații într-un mod coerent, aspecte utile în viitor, atât în viața profesională cât și în cea personală.

Claritate și coerență

Exercițiile de scriere contribuie la dezvoltarea abilității de a comunica idei complexe într-o manieră clară și accesibilă, esențială pentru succesul academic și profesional.

Autoreflecție și conștientizare

Procesul de scriere implică reflectarea asupra propriilor gânduri și sentimente transpuse pe hârtie în starea de prezență, ceea ce ajută la dezvoltarea conștiinței de sine și a capacității de autoreflecție.

Rezistență la frustrare și gestionarea timpului

Procesul de scriere a unui text sub presiunea timpului dezvoltă rezistența la frustrare și îmbunătățește abilitatea de gestionare eficientă a timpului, esențială în viitor, într-un mediu de lucru stresant.

Abilități de argumentare și persuasiune

Adolescenții învață să construiască argumente solide, să utilizeze dovezi relevante și să anticipeze posibile contraargumente, aspect crucial în viitor, atât în viața personală cât și profesională. 

Cercetare și documentare

Pentru a redacta un text bine argumentat, adolescenții au nevoie să-și dezvolte abilitățile de cercetare, căutând informații relevante și surse credibile. Chiar dacă folosesc inteligența artificială, acestia vor fi nevoiți să folosească și alte abilități precum gândirea critică sau sistemică, atenția la detalii, flexibilitatea lingvistică sau contextualizarea.

Coerență și coeziune textuală

Exercițiile de scriere dezvoltă capacitatea de a structura un text într-o manieră coerentă și logică, asigurând o tranziție lină între idei și paragrafe.

Abilități de revizuire și autocritică

Procesul de scriere implică și procesul de revizuire în cadrul căruia elevii învață să-și evalueze critic propria creație, să corecteze greșelile și să își îmbunătățească stilul.

Toate aceste abilități sunt necesare pe tot parcursul vieții, atât la nivel profesional cât și personal. 

Cerc albastru simplu
Formă triunghiulară bej

Arina Susan Expert în învățare